top of page

Hoe ga je duurzaam om met lozingen?

Lozing van geconcentreerd afvalwater wordt vaak als knelpunt ervaren bij waterbesparingsprojecten. Wat is de relevante wetgeving rond lozingen? Hoe kan je in de lozingsvergunning rekening houden met opconcentratie? Binnen het Smart WaterUse project werd een verduidelijkende brochure met praktijkcases uitgewerkt.


Bij waterhergebruik of ander waterbesparende projecten wordt de vuillast in het afvalwater vaak opgeconcentreerd. Dat wordt door bedrijven als een knelpunt ervaren, want de afvalwaterstroom voldoet dan vaak niet meer aan de oorspronkelijke lozingsvergunning.


Binnen het Smart WaterUse project werd een brochure opgemaakt die bedrijven kan ondersteunen bij de wetgeving rond lozing van afvalwater. De brochure geeft meer duiding bij de wettelijke bepalingen rond lozingen en de impactbeoordeling van een lozing. Ze toont de verschillende manieren om met opconcentratie om te gaan in de lozingsvergunning, geïllustreerd met praktijkcases. Ook gaat de brochure in op de technische aanpak van concentraatstromen en enkele relevante studies.


Klik hier om de brochure te kunnen downloaden.


Het Smart WaterUse project was een samenwerking tussen Flanders’ FOOD (projectcoördinator), Fevia Vlaanderen, Centexbel, De Blauwe Cluster, watercircle.be, VITO, UGent en Vlakwa met de financiële steun van VLAIO. Het project liep eind maart af.

bottom of page